Βραχεία παρέμβαση στο ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Ο εθισμός είναι ένα διάχυτο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Ωστόσο, όταν πρόκειται για εφήβους, η ευπάθεια είναι ακόμη πιο έντονη. Στο πλαίσιο αυτό και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε παρέμβαση με στόχο την ενημέρωση -ευαισθητοποίηση των μαθητών της Α΄ και της Β΄ τάξης του Λυκείου σχετικά με τον εθισμό, τα στάδιά του και τους υποκείμενους αιτιολογικούς και προστατευτικούς παράγοντες.

Στην πρώτη συνάντηση, οι μαθητές της Α’ Λυκείου εισήχθησαν στην έννοια του εθισμού, ενός όρου που συχνά παρεξηγείται ή υπεραπλουστεύεται. Η συνάντηση εμβάθυνε στα διάφορα στάδια του εθισμού, από τον αρχικό πειραματισμό μέχρι την εξάρτηση, σε μια προσπάθεια έγκαιρης αναγνώρισης των προειδοποιητικών σημαδιών, όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά και στους συνομηλίκους τους.

Στη δεύτερη συνάντηση, οι μαθητές της Β’ Λυκείου επικεντρώθηκαν στους παράγοντες που συμβάλλουν στον εθισμό και σε εκείνους που παρέχουν προστατευτική ασπίδα απέναντί του. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις περιβαλλοντικές, γενετικές και ψυχολογικές πτυχές που μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εθιστικών συμπεριφορών. Απώτερος στόχος οι ενδυνάμωσή τους ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.α).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία την Αμερικανική Γεωργική Σχολή καθώς επίσης και τον ψυχολόγο της Σχολής κ. Τάσσιο Θεοδόσιο για την άψογη συνεργασία.

Μοιραστείτε αυτό το αρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Πρόσφατα