«Fortinite: Εθισμός ή διασκέδαση;»

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ακούνε τα παιδιά αλλά κυρίως τους εφήβους να μιλάνε μεταξύ τους για κάτι που ονομάζεται «Fortinite». Μπορεί να έχετε ακούσει αυτή τη λέξη και να έχετε αναρωτηθεί σχετικά με αυτήν την τρέλα. Δεν είστε οι μόνοι!

Τι είναι το Fortinite
Είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης στο οποίο οι παίκτες μπορούν να παίξουν είτε ατομικά είτε ομαδικά αναζητώντας πόρους και όπλα σε ένα νησί που θα τους βοηθήσουν να είναι οι τελευταίοι που θα παραμείνουν ζωντανοί.

Τα υπερ
Αρχικά ένας από τους σημαντικότερους ισχυρισμούς είναι ότι είναι ένα δωρεάν παιχνίδι. Τα παιδιά δε χρειάζεται να ζητήσουν χρήματα προκειμένου να το αγοράσουν όπως συμβαίνει με άλλα παρόμοια παιχνίδια. Επιπλέον είναι διαθέσιμο σε ποικίλες συσκευές συμπεριλαμβανομένου και των έξυπνων τηλεφώνων. To καρτουνίστικο ύφος και η χιουμοριστική φύση του παιχνιδιού παρέχει τις εγγυήσεις ότι οι χρήστες δε θα πάρουν ιδιαίτερα σοβαρά τους σκοτωμούς που διαδραματίζονται στο παιχνίδι. Πως μπορεί άλλωστε να πάρει κάποιος στα σοβαρά ένα παιχνίδι που δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να αλλάξουν ρούχα στους ήρωες τους (από αστροναύτες μέχρι υπερ ήρωες) και να τους βάζουν να χορεύουν; Τέλος, το παιχνίδι ενισχύει δεξιότητες συνεργασίας. Μπορούν να δουλέψουν ως ομάδα, να παίξουν με φίλους όσο κοντά ή μακριά και να βρίσκονται και να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Τα κατά
Ενώ υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται ότι το «Fortnite» δεν αποτελεί τη βασική πηγή των προβλημάτων που παρουσιάζονται τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, υπάρχουν πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί που διαφωνούν, ισχυριζόμενοι ότι το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντικό διασπαστικό και εθιστικό παράγοντα τόσο μέσα όσο και έξω από τις σχολικές αίθουσες. Αποτελεί το κύριο θέμα συζητήσεων των παιδιών σχετικά με το σε ποιο επίπεδο έφτασαν, ποιον σκότωσαν και πόσο αργά έκατσαν χθες το βράδυ προκειμένου να το ολοκληρώσουν. Επειδή οι ήρωες του παιχνιδιού μπορούν να πεθάνουν και να ξαναγεννηθούν κατευθείαν, κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα εθιστικό. Έχει υπολογισθεί ότι περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες διαφόρων πλατφορμών παίζουν «Fortinite». Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ίδιο το παιχνίδι. Εξαιτίας του «youtube» και άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων τα παιδιά παρακολουθούν τους αγαπημένους τους «youtubers» να παίζουν, μαθαίνουν νέες στρατηγικές και κόλπα με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να είναι αυτοί οι νικητές του παιχνιδιού. Επίσης, παρ’ όλο τον καρτουνίστικο χαρακτήρα του παιχνιδιού αλλά και τις χιουμοριστικές επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο βασικός σκοπός δεν παύει να είναι η χρησιμοποίηση όπλων προκειμένου να σκοτώσει τους άλλους παίκτες.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου δεν είναι εύκολη. Ίσως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το «Fortnite» δεν είναι κάτι που απειλεί ενήλικες και παιδιά όταν:
• τίθενται σαφή χρονικά όρια ενασχόλησης με το διαδικτυακό παιχνίδι.
• οι γονείς εξοικειώνονται οι ίδιοι με τη χρήση του συγκεκριμένου παιχνιδιού, προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους.
• οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές εκπαιδεύονται σε θέματα πρόληψης των κινδύνων χρήσης Παιχνιδιών και Διαδικτύου, μέσω συνεχών, βιωματικών και συμμετοχικών διαδικασιών.
• προωθούνται υγιείς διαπροσωπικές και γονικές σχέσεις κατά την παιδική ηλικία και βελτιώνονται οι κοινωνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να ενημερωθείτε για τα προγράμματα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» για την πρόληψη των κινδύνων χρήσης Παιχνιδιών και Διαδικτύου, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Μεδίτσκο Ανδρέα

Μοιραστείτε αυτό το αρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Πρόσφατα