Παρεμβάσεις σε επαγγελματικές ομάδες

(επαγγελματίες υγείας, κοινωνικοί επιστήμονες, φοιτητές/σπουδαστές κ.ά.).

Η ΕΛΠΙΔΑ, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με πολυετή εμπειρία σε θέματα εξαρτήσεων, πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Με διαπιστωμένα, λοιπόν, αφενός τα κενά στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και των κοινωνικών επιστημόνων, σε θέματα εξαρτήσεων και λοιπών ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, αφετέρου τον κομβικό ρόλο που μπορούν να παίζουν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες/επιστήμονες σε κοινοτικό επίπεδο στην πρόληψη των εξαρτήσεων, το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ θεωρεί ότι είναι σημαντική η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή τους στην πρόληψη της εξάρτησης, ώστε να ενδυναμωθούν στον επαγγελματικό τους ρόλο∙ επίσης, η εκπαίδευση επιστημονικού προσωπικού σε εργαλεία πρόληψης (εκπαιδευτικά υλικά) που έχουν παραχθεί από τα εξειδικευμένα στελέχη της, καθώς και η εποπτεία της πρακτικής άσκησης φοιτητών/σπουδαστών, συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης.

Η ομάδα – στόχος είναι  ειδικές επαγγελματικές ομάδες (Επαγγελματίες Υγείας, Κοινωνικοί Επιστήμονες, κ.ά.). Πρόκειται για τους ανθρώπους που έρχονται σε άμεση επαφή με τα μέλη της τοπικής κοινότητας και έχουν ένα σημαντικό υπόβαθρο γνώσης τόσο των αναγκών όσο και των καθημερινών τους δυσκολιών. Συχνά, λοιπόν, συναντούν ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης ή/και με διπλή διάγνωση και δυσκολεύονται να σχετιστούν μαζί τους και να είναι βοηθητικοί, καθώς δεν έχουν επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με το βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης. Επιπλέον, επαγγελματίες με γνώση σε ψυχοκοινωνικά θέματα που υλοποιούν παρεμβάσεις στην κοινότητα, όπως ομάδες γονέων, επιμορφώσεις, κ.τ.λ., και δρουν ως πολλαπλασιαστές της πρόληψης, χρειάζονται περισσότερα εξειδικευμένα εργαλεία παρέμβασης. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, αρκετές φορές αποτελούν το «κλειδί» για την αλλαγή στάσεων και την  κατάρριψη των μύθων  στην κοινότητα, σχετικά με την  εξάρτηση και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα.  Τέλος, στη συγκεκριμένη ομάδα – στόχο εντάσσονται και οι μελλοντικοί επαγγελματίες (φοιτητές/σπουδαστές σχολών υγείας, κοινωνικών επιστημών, κ.α.).

Στα πλαίσια των παραπάνω υλοποιούνται:

  • Βραχείες ενημερώσεις/ευαισθητοποιήσεις (βιωματικές συναντήσεις  2 – 3 ωρών) σχετικά με τη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων και των δράσεων της ΕΛΠΙΔΑΣ
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την εξάρτηση και άλλα ψυχοκοινωνικά θέματα (βία, σχολικός εκφοβισμός, ρατσισμός, κ.ά.)
  • Βιωματικά  σεμινάρια πάνω σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά υλικά
  • Πρακτική άσκηση φοιτητών/σπουδαστών